5 нестандартни ястия на нощния пазар в Пекин 19.07 | 15:57

Нощен Пекин може да ви направи интересни кулинарни изненади

От Елена Кирилова

Ако думите "нощен пазар в Пекин” карат стомаха ви да се присвива, определено има защо. Там трудно ще попаднете на класически китайски сладкиши и подобни вкусотии. За сметка на това ще се озовете в света на най-странните ястия.

Стига вкусът ви да включва разнообразни насекоми и нестандартни манджи от животински произход, това е вашето място. 200-метровата улица на храните съществува от 1984 г. до днес и е гореща точка за готовите да се впуснат в необичайни кулинарни приключения.

Ето пет наистина необичайни неща за похапване, които нощен Пекин може да ви донесе според CNN.

1. Пържени скорпиони

Според познавачите пърженето неутрализира отровата на скорпионите. По ирония на съдбата именно смъртоносната опашка се оказва най-питателната част от тези иначе мили същества. Още от древни времена се знае, че скорпионите са изключително важни, защото помагат за създаването на лекарства, намаляващи болката и помагащи за по-доброто кръвообращение.

Пържените скорпиони в Пекин се предлагат във всякакви размери - то бебета, до гигантски и доста плашещи видове. Някои от продавачите предпочитат да добавят малко чили на прах, така че да подсилят вкуса на месото.

2. Копринени буби

С хрупкавата си кафява обвивка, копринените буби определено не изглеждат като най-вкусното нещо на света. На всичкото отгоре от вътрешната страна напомнят на гъби с малко слуз. Тази невероятна комбинация обаче се радва на страхотен аромат, напомнящ този на скариди.

3. Стоножки

Проблемът със стоножките е, че сигурно е трудно да ядеш нещо, което има толкова много крачета. Всъщност тези "приятелчета” са леко горчиви, но вкусът им лесно може да бъде оправен само със сол и пипер.

4. Скакалци

Дъвченето на скакалци не е нищо ново в Азия. В Япония и Тайланд също си падат по подобен тип храна. Тези шесткраки насекоми се явяват екологична алтернативна на месото, която същевременно доставя на организма достатъчно фибри. Скакалците могат и да се пържат, когато добиват вкус, подобен на пържено пиле.

5. Морски кончета

Друг изключително ценен елемент от днешното ни екзотично меню са морските кончета. Смята се, че те притежават лечебни свойства и са изключително полезни за бъбреците. Някои обичат морски кончета, приготвени на супа, докато други ги пържат на клечка и след това си ги похапват с масло.  Този деликатес е един от най-скъпите на нощния пазар в Пекин.

Водещи

Най-четени