73-годишна японка покори Еверест 21.05 | 14:06

Най-възрастният мъж, изкачил осемхилядника, е на 76 години

От Ивайло Коралски

73-годишната японка Тамае Ватанабе запази статуса си на най-възрастната жена, покорила най-високия връх на планетата – Еверест.

Японката изкачи Джомолунгма (тибетското название на Еверест – бел. ред.) за втори път в рамките на десетилетие. Първата ѝ успешна експедиция датира от 2002 година, когато Тамае е на 63 години.

Смелата жена е достигнала върха миналата събота, достигайки до него от северната, тибетска страна на планината.

Тамае се е катерила в компанията на още четирима души.

И петимата алпинисти са в добро здравословно състояние и в момента се спускат обратно към базата си в подножието на планината, съобщава китайската асоциация по катерене и алпинизъм.

За радост на Тамае Ватанабе и нейните спътници метеорологичните условия са били прекрасни за покоряване на най-високия осемхилядник и цялата експедиция е преминала без сериозни затруднения.

Според Анг Тсеринг от китайската асоциация по катерене и алпинизъм възрастната дама и останалите алпинисти са имали доста голям късмет, защото метеорологичните условия през първата четвърт на 2012 година са били неблагоприятни и са отказали членовете на няколко експедиции от плановете им да изскачат Еверест.

Май е смятан за най-добрия месец за изкачването на Джомолунгма, чиято най-висока точка се намира на 8,850 метра над морското равнище.

Най-възрастният мъж, покорявал Еверест, е 76-годишният непалец Мин Бахадур Шерчан. Смелчагата прави своя успешен опит през 2008 година.

Водещи

Най-четени