90 000 долара за първия ковчег на Лий Харви Осуалд 17.12 | 14:42

Всичко, свързано с убийството на Кенеди, се продава изключително добре, коментират от аукционната къща

От Елена Коцева

Ковчегът на Лий Харви Осуалд - единственият официално заподозрян за убийството на президента Джон Кенеди, бе продаден на аукцион в Лос Анджелис за 90 000 долара.

Купувачът не е направил никакви изявления след покупката си.

Наддаването за ковчега, който се е съхранявал в продължение на близо 20 години от едно от погребалните бюра в Тексас, започна с начална цена от 1000 долара. При по-високите цени вече желаещите да купят ценната вещ бяха само двама, пише БиБиСи.

"Всичко, свързано с убийството на Джон Кенеди, се продава изключително добре", коментира представител на аукционната къща Нейт Сандерс.

Самият Лий Осуалд беше убит само няколко дни след смъртта на президента Кенеди при преместването си от един затвор в друг. Той всъщност остава и до този момент единственият заподозрян за покушението над президента.

Около убийството на Джон Кенеди и около фигурата на Осуалд има много митове и теории за конспирации. През 1981 година бе извършена ексхумация на останките на предполагаемия убиец, именно за да се провери една от тези теории – тази, че под личността на Лий Харви Осуалд се крие съветски агент.

След потвърждаването на самоличността му, той е погребан втори път, но вече в нов ковчег.

На търга в Лос Анджелис се предлагаха и инструментите, използвани за балсамирането на Лий Осуалд, смъртния му акт, а също е автомобилната седалка, на която е седял Джон Кенеди по време на убийството си.

Водещи

Най-четени