Benetton шокира с колаж на папата 16.11 | 18:51

Кадрите показват как папата целува имама на египетския университет "Ал Азхар"

От Деляна Петкова

Италианската компания Benetton отново шокира. Компанията разпространи фотомонтаж, който показва папа Бенедикт XVI да целува имама на египетския университет "Ал Азхар" Ахмад ал Таиб в името на борбата "срещу омразата", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Отношенията между папата и имама на "Ал Азхар" са трудни, особено след като Бенедикт XVI изрази солидарността си към жертвите на атентат, причинил 21 жертви в църква в Александрия на 1 януари. Имамът сметна това за намеса.

Колажът е част от нова рекламна кампания на Benetton, която се казва UNHATE ("Неомраза"). Тя дори не е представена официално - това ще стори по-късно днес (16 ноември) вицепрезидентът на компанията Алесандро Бенетон.

Снимката обаче започна да се разпространява в интернет и беше показана за кратко на огромен плакат край замъка "Сант Анджело" в Рим.

Лука Боргомео, председател на Сдружението на италианските телезрители католици, поиска незабавното премахване на рекламата. "Възможно ли е Benetton да не може да измисли нещо по-добро?", коментира той.

Пред катедралата в Милано беше показана друг шокиращ фотомонтаж, изобразяваща американския президент Барак Обама да се целува с китайския си колега Ху Цзинт.

Компанията Benetton и фотографът Оливиеро Тоскани редовно показваха провокативни фотомонтажи в рекламните кампании от 90-те години.

Водещи

Най-четени