Curiosity снима Ужас, който се крие зад Страх 16.08 | 11:00

Марсоходът засне двата спътника на Марс

От Антония Михайлова

Марсоходът Curiosity снима и изпрати на Земята серия изображения и паралелно записани научни данни, получени в момента, когато малкият спътник на Марс – Деймос, се "крие" зад по-големия си събрат – Фобос.

Това ще помогне на учените да оценят влиянието им върху недрата на Червената планета.

"Главната цел на тези наблюдения е уточнение на орбитите на Фобос и Деймос (в превод "Страх" и "Ужас"), което ще ни помогне да измерим "приливите" и "отливите" в недрата на Червената планета, възникващи в резултат на сближаването и отдалечаването на Фобос и Марс.

Това ще помогне още да измерим флуктуацията (колебанието) в плътността на Деймос и да определим променя ли се неговата орбита", казва Марк Лемън от университета A&M в гр. Колидж Стейшън, Тексас.

Снимките, получени с камерата MastCam на борда на марсохода, и съставената от тях анимация, са публикувани на сайта на Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

1012651Както отбелязват Лемън и колегите му, снимките са получени от Curiosity в началото на август, "безплатно" от гледна точка на енергийния бюджет и разпределянето на деня.

Учените успели да уцелят момента, в който марсоходът ще обменя данни с орбиталната сонда MRO през нощта, и да насочат камерата в точката, където на небето на Марс се намирали Фобос и Деймос.

Както смятат астрономите, получените от тях снимки са интересни не само от художествена гледна точка, но и от научна.

По думите им изучените данни, събрани по време на "фотосесията", ще помогнат да се разбере отдалечава ли се Деймос от Червената планета и как неговото движение по орбита влияе върху приливните цикли на Марс, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени