Ако не искате да останете стара мома, прочетете това 21.11 | 16:00

Учени откриха „старомомински ген“

От Беатрис Николoва

Китайски учени се заеха да спасят милиони жени по света от това да останат стари моми. След дълги години труд, те най-после успели да идентифицират т.нар. "старомомински ген".Той способства хората да поддържат трудни отношения с околните и ги оставя незадомени.

Според изследователи от Пекинския университет някои индивиди се раждат с определена наследственост, която ги обрича на безбрачие. От направените тестове с 600 студенти носителите сред тях на гена 5-HTAI имали 20 на сто по-голяма вероятност да останат стари моми или ергени.

Екипът от учени установил и механизмът, по който действа генът. Той намалява нивата на серотонина, който кара хората да се чувстват комфортно при близки отношения. Хората, които носят гена у себе си трудно създават трайни връзки и при тях следват раздели след раздели.

Сигурни белези, че носите "старомоминския ген".са постоянната нервност и депресивни състояния. Според китайските изследователи може да контролирате и с времето да притъпите гена, като имате повече социални контакти.



Водещи

Най-четени