Ако си богат, най-добре е да се примириш с медийния интерес 09.04 | 15:20

Германски съд постанови, че всички имат право да знаят колко са парите на милионерите

От Нели Минчева

Едва ли на някого е приятно финансовите му активи да се обсъждат широко в медийното пространство.

В повечето случаи от съображения за сигурност и стремеж към конфиденциалност богаташите не са склонни да обсъждат с колко точно пари разполагат.

В същото време темата е от голям интерес за медиите, които редовно съставят класации на най-богатите, основно на базата на приблизителни изчисления според официалната информация за техните активи и инвестиции.

Според постановено през тази седмица решение на германски съд журналистите имат право да разпространяват такава информация. Поне това очевидно е валидно за Германия.

В страната бе проведен необичаен процес, започнато по иск на богат германец, става ясно от публикация в Local.de. Името на богаташа не се споменава.

Под съд бе дадено списанието Manager Magazine, публикувало в един от своите броеве името и размера на състоянието на мъжа в годишна класация за най-богатите германци.

Според адвоката на ищеца Кристиян Шерц е необходима фундаментална промяна в практиката на публикуване на всякакви класации на богати хора и състоянието им. Шерц твърди още, че конкретно данните за сегашния му клиент, публикувани в списанието, не отговарят на истината.

Съдия Томас Щайнер обаче отхвърли иска, макар че се е съгласил, че детайлите за богатството на някого е необходимо да бъдат верни при публикация. Като причина за решението си съдията сочи, че състоянието на милионери и милиардери представлява публичен интерес, както и източниците на това състояние.

Водещи

Най-четени