Арт автобус прави лицеви опори 24.07 | 11:45

Нова арт инсталация се бори да стане неофициален символ на Олимпийските игри

От Елена Кирилова

Прочулият се с необичайните си проекти чешки артист Давид Черни изненада света с поредното си нестандартно начинание.

През 2009 г. в Брюксел той представи България като тоалетна, което предизвика бурно недоволство. Този път Черни е заложил на нещо не толкова провокативно. От двуетажен автобус той е създал роботизиран атлет, съобщава Daily Mail.

Инсталацията притежава две гигантски ръце и двигател. По този начин автобусът от 1957 г. е трансформиран в произведение на изкуството, което да чества Олимпийските игри през 2012 г. Всъщност скулптурата напомня на спортист, който прави лицеви опори, но на мястото на тялото на спортиста се намира самият автобус.

Проектът носи името London Boosted и в момента се намира пред Чешкия олимпийски център в Айлингън, северно от Лондон.

Странният автобусен спортист не само може да прави лицеви опори, но от него се чуват звуци, характерни за изпълняването на това физическо упражнение.

Тъй като на прозорците има видеоинсталация, по време на упражненията се появяват различни картини. Скулптурата се задвижва от хидравлична система, а общата ѝ маса е шест тона.

Давид Черни обяви, че е купил автобуса от частен собственик в Холандия, а надеждите му са, че той ще стане неофициален символ на Олимпийските игри тази година.

От изданието подчертават, че този път работата не Черни не е толкова спорна и смущаваща, както предишните му проекти – например инсталацията, изложена в сграда на ЕС, показваща карта на страните членки, на която България бе изобразена като свързани една с друга ориенталски тоалетни, тип клекала. 

Водещи

Най-четени