Археолози разкриха как е построена Хеопсовата пирамида 01.11 | 14:00

Англо-френски екип откри съоръжение, което хвърля светлина върху древното строителство

От Ани Романова

Англо-френски екип от археолози откри съоръжение, което хвърля светлина върху начина, по който е построена Хеопсовата пирамида. Откритието е направено по време на разкопки в Египет, съобщава Live Science.

Съоръжението представлява своеобразна рампа и според археолозите е отпреди 4500 години – времето на фараона Хеопс. Тя е изсечена в скалите и е използвана, за да бъдат премествани камъните, с които е построена прочутата пирамида. Има стълби в двата края и множество дупки, в които е имало вкопани дървени стълбове, на които са вързани въжета. Камъните са били оплитани с въжетата и работниците са ги изтегляли на рампата.

Според един от ръдоводителите на екипа – Янис Гурдон, цитиран от БНР, хипотезата за използването на рампа при строителството на пирамидите е отдавна, но за първи път археолозите намират толкова добре запазено съоръжение.

На някои от стените на гробниците са откривани изображения на рампа. След изучаване на изображенията и надписите и откриването на рампата учените са стигнали до извода, че тази технология е достигнала своя разцвет преди 4500 години, по времето на Хеопс.

Водещи

Най-четени