Астероид с черна пирамида лети към Земята (ВИДЕО) 14.07 | 18:40

НАСА смята обекта за един от най-опасните за нашата планета

От Антония Михайлова

Канадският спътник NEOSSat е заснел тайнствен обект на астероида 101955 (1999 RQ36). На снимката могат да се разгледат четири страни на обекта и плосък връх, с други думи – пирамида, пише "Комсомолская правда".

На една от стените на пирамидата се вижда светло правоъгълно петно, което уфолозите взели за илюминатор. Според тях пирамидата не е нищо друго освен извънземно средство за придвижване. В полза на тази теория говори и това, че пирамидата и останалите области на астероида значително се различават по цвят.

Астероидът се движи към Земята и ще се озове в близост до планетата през 2182 г. НАСА смята това космическо тяло за едно от най-опасните за нас, обявил ръководителят на програмата за околоземни обекти на агенцията – Линдли Джонсън. По данни на организацията астероидът ще се приближи на минимално разстояние от Земята, но тъй като променя траекторията си, има вероятност той да се вреже в нашата планета. За 15 години наблюдения траекторията на астероида се е изместила със 160 километра от изчислената.

Астероидът е открит през 1999 година, той напомня на гигантско яйце с тегло 60 млн. тона и диаметър 600 метра. Предполагаемата височина на "пирамидата" е 139 метра, което е съпоставимо с височината на Хеопсовата пирамида. Видео, показващо повърхността на астероида, първо се появило на сайта на Индийската космическа агенция ISRO (Indian Space Research Organisation).

Спътникът NEOSSat (Near Earth Object Surveillance Satellite) е изпратен на 25 февруари 2013 година от индийския космически център Сатиш Дхаван и представлява телескоп, предназначен за търсене на потенциално опасни астероиди.

Отбелязва се, че на сайтовете на ISRO и NASA по някакви причини видеото не се открива. През 2016 година НАСА възнамерява да изпрати към астероида сондата OSIRIS-Rex, която ще кацне на него през 2018 година, ще вземе проби грунт и ще измери ефекта на Ярковски – отклонението, което получава астероидът поради топлината от Слънцето.

Водещи

Най-четени