Баба Павлинка отказа на Борисов, но пък кръсти на него теле 24.08 | 08:45

Жената стана символ на Перник, след като не взе предложената й една министерска заплата, лично от премиера

От Кремена Бедерева

Павлина Крумова от пернишкото село Драгичево отказа дарение, предложено й от премиера Бойко Борисов. Предложението е дошло след срещата на Инициативния комитет от Перник в подкрепа на пострадалите от земетресението в Министерски съвет. 

Баба Павлинка, както я наричат всички, обаче отказва дадения й лично от премиера подарък - плик, в който е имало сумата от една министерска заплата.

Причината за странната реакцията на пернишката жена, въпреки нуждата от средства след земетресението в града, е нейната отговорност и съпричастност към съгражданите й. Баба Павлинка дръзва да откаже дори и на Бойко Борисов, с мотива, че има достойнство. "Аз съм тук заради всички хора, а не само заради себе си".

Разрушената от земетресението къща на жената е посетен преди време от секретаря на Междуведомствената комисия Людмил Върбанов. Жената е категорична, че както тя е трогнала управляващите със съдбата си, така те трябва да имат сърца за всички пострадали перничани.

Въпреки че е отказала парите от премиера, срещата им е останала знакова за жената. Баба Павлинка е кръстила новороденото си теленце Бойко. Това разказа нейна близка в ефира на bTV, по време на репортаж от Перник. Другото родено теле пък се казва Росица, най-вероятно в желанието на баба Павлинка да изкаже благодарност и на кмета на Перник Росица Янакиева.

Същевременно стана ясно, че между 150 и 600 души може да останат без покрив през зимата, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който Борисов командирова в града, докато проблемите след силния трус от 22 май не бъдат решени. Идеята дойде след среща на премиера с представители на Инициативния комитет. Дончев каза, че ще бъде в Перник през следващите два месеца.

Водещи

Най-четени