Брилянтни трикове за мигновено заспиване 28.11 | 16:02

Никога вече безсъние

От Мартина Панайотова

Системната липса на достатъчно сън се отразява негативно върху здравето и ежедневната ни активност на работното място и през свободното време. "Недоспиването може да се познае по нестабилното емоционално състояние, повишената избухливост и вземането на лоши решения", казва Робърт Оуксман – директор на Sleep to Live Institute.

Работниците и служителите, които страдат от смущения в съня, имат трудности в запомнянето на детайлите и се справят по-трудно със стресови ситуации. А тези, които спят само един или два часа по-малко от нужното, са изложени на повишен риск от инфекции, затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания, коментира Оуксман.

За да ни помогнат да се справим с безсънието, от Econ.bg са подготвили 5 прости съвета, които можем поне да изпробваме. Представяме ви ги в следващите редове.

1. Спазвайте стриктно рутината преди лягане

Трябва да изпълнявате едни и същи дейности по отпускане, преди да си легнете, казва Оуксман. Пробвайте с гореща баня или четене на книга на приглушена светлина. Стаята трябва да бъде затъмнена, а температурата – между 18 и 20 градуса по Целзий.

2. Не използвайте телефона си като будилник

Знаем, че трябва да ограничим използването на технологиите преди лягане. Може да не осъзнавате, но често самото присъствие на смартфона ви в стаята може да ви попречи да заспите – ако не могат да се унесат бързо в сън, мнозина от нас чувстват порив да го отворят и проверят какво се случва например в социалните мрежи.

"Вашата спалня трябва да бъде запазена за сън, секс и нищо друго", казва Оуксман и ни съветва да изхвърлим смартфона си от нея и да го заменим с евтин будилник.

Останалите трикове може да научите от Econ.bg.

Водещи

Най-четени