В Одеса продадоха първите билети за Космоса 16.08 | 16:39

Скоро ще летим и до Луната срещу 150 млн. долара

От Антония Михайлова

Одеската компания InSky започна да продава билети за Космоса. Първи клиенти станали младоженци, като полетът е сватбен подарък от младоженеца, пише "Одесская жизнь".

В края на юли InSky е получила правото да продава билети от холандската фирма Space Expedition Corporation. Досега договорът не бил подписан, като документът трябвало да влезе в сила едва след като в Одеса бъде продаден първият билет. Световният дистрибутор не очаквал в града да се намерят желаещи да заплатят 100 000 долара за половинчасов полет.

Няколко дни преди излитането клиентите ще преминат подготвителен курс в предградие на Лос Анджелис, а след това ще полетят на ракетоплан Lynx Mark II, който ще стартира от космодрума на остров Кюрасао. Одесците, които попаднат в първата стотица на пътешествениците, ще получат като бонус безплатно пътуване до Лос Анджелис.

Космическият туризъм става все по-популярен и сред звездите. Още тази зима в Космоса ще се отправят изигралата главната роля във филма "Титаник" актриса Кейт Уинслет заедно със съпруга си Нед Рокендрол. Полетът в Космоса е подарък от роднини за тяхната сватба. Колегата на Кейт по филм Леонардо ди Каприо ще полети в Космоса с руснака Василий Клюкин, купил си билет "в Космоса със звезда" на благотворителен аукцион, състоял се на 23 май в рамките на фестивала в Кан.

Туристически полети към Луната пък ще организира през 2015 г. британската компания Excalibur Almaz. Цената на пътешествието към земния спътник е "скромните" 150 млн. долара. Туристите ще се отправят към Луната със стари съветски станции, предназначени за шпионаж.

За полетите британската фирма възнамерява да използва две съветски орбитални станции "Алмаз", построени през 70-те години за космическо разузнаване. Станциите ще се превърнат в кораби за пътешествия на далечни разстояния, след като заменят старите им двигатели с нови. Туристите ще се разполагат комфортно в 90 куб. м жилищно пространство, а капсула ще ги защитава от космическата радиация.

За кацане на Луната и връщане на Земята компанията смята да използва четири спускаеми апарата, които побират до трима души. Всеки апарат е предвиден за 15 полета. Срокът на служба на самите "Алмаз"-и е 15 години. Те ще бъдат изстрелвани с руски ракети "Протон", които ще стартират от Байконур.

Голяма част от полета на корабите ще се управлява от компютри. Фирмата ще поеме обучението на туристите, които трябва да придобият подобаващи навици, необходими за пътешествието.

Ако Excalibur Almaz осъществи смелия си план, тя ще стане първата, изпратила човек към Луната след американския "Аполо 17", състоял се през 1972 г. Компанията възнамерява да организира през 2015–2025 г. около 30 такива експедиции.

Водещи