Великденски поверия, които е по-добре да знаете 04.05 | 17:40

Някои от тях са популярни, но други ще ви учудят

От iNews

Векове наред, нашите предци създавали различни поверия, свързани със светлия празник на Възкресение Христово. Някои от тях са избледнели в мъглата на времето, докато други все още може да бъдат открити в обичаите ни. Учените твърдят, че християнският Великден е преобразил древен пагански ритуал, като е оставил отпечатък върху целия ни ритуален живот. С времето се развили и утвърдили различни поверия и традиции, свързани с този празник.

Novinite.bg събра за вас 27 народни поверия, свързани с Великден. Някои от тях са добре известни, докато други може да ви учудят:

 

  1. Празненствата на Великден не се ограничават само до тридневен период, както често се предполага, а в действителност продължават през цялата следваща седмица, която е известна като Светлата седмица.
  2. В продължение на четиридесет дни след Великден, православните християни поздравяват един друг с "Христос Воскресе!”, на което се отговаря с "Воистину Воскресе!”.
  3. На Великден се пали цяла, негорена свещ.
  4. В навечерието на Великден се смята, че шумът и виковете могат да привлекат зли духове и да внесат негативна енергия в дома, поради което се препоръчва да се поддържа спокойствие и тишина.
  5. Съществува обичай на Светла събота да се носи вода от кладенец или да се черпи от крана, която след това се използва за поръсване на жилището и в частност детската стая, с цел предпзване от на уроки и зли помисли.
  6. Според поверието, ако отправите молитва минути преди настъпването на Великден, желанието ви ще бъде изпълнено.
  7. Децата, които се раждат през Страстната седмица или на Великден, се считат за особено здрави и късметлии, според старите вярвания.
  8. За да се предпазят новородените от зли очи и сили, в люлката им се поставя червено яйце като амулет.
  9. При срещи с много хора на Великден, за да се избегнат уроки, се препоръчва да се покрият очите с ръкав и да се нарече: "Който може да преброи нишките на ръкава ми, той да ме урочаса!”
  10. Първото боядисано яйце за Великден трябва да бъде червено, с него се прави кръстен знак върху челата на всички членове на семейството, започвайки от най-младия, а след това се поставя пред иконата. Това яйце се счупва след една година за здраве и благополучие.
  11. Този, чието яйце остане цяло след "борбата” с яйцата, ще бъде най-здравият през цялата година.
  12. На Великден се яде първо червено яйце, защото който хапне първо друго на цвят яйце, добитъкът му ще се поболее.
  13. На всеки гост, който посети дома по време на Великден, се подарява по едно червено яйце, за да се запази берекетът на домакините. Ако получиш такъв дар, непренно трябва да върнеш поне едно яйце от своите.
  14. Червено яйце, боядисано на Велики четвъртък, пази дома от градушки. Ако затрещят гръмотевици през лятото, стопанката изнася на двора пиростия, брадва и червено яйце. Пиростията се обръща с краката нагоре на земята, брадвата се поставя до нея с острието нагоре, а между тях се поставя червеното яйце. Вярва се, че това пресича градушката на дъжд.
  15. В някои части на страната се пазят черупките от великденските яйца заради тяхната смятана за магическа сила и се използват като защита от уроки.
  16. За да се предпази къщата от зли духове, останалата след боядисването червена боя трябва да се хвърли върху трендафил или върху плета, "на чисто място”, където хора и добитък не вървят.
  17. Съществува поверие, че жените, които изпитват трудности със забременяването, ако преспят с червено яйце на Великден, ще забременеят през следващата година.
  18. Черупките от великденските яйца се дават на кокошките, за да са здрави и да носят много яйца.
  19. Черупките от яйцата, боядисани за Великден, се разпръскват по земеделските площи и лозовите масиви като символ на желание за плодородие и изобилие.
  20. Черупките от червените великденски яйца се прикрепят с восък към горния праг на входната врата на дома като мярка за защита от зли духове и негативни влияния.
  21. Здравецът, който е събран на Великден, се цени като мощен амулет, носещ здраве и дълголетие на този, който го притежава.
  22. По традиция, ако на Великден някой ви помоли за услуга или прошка, се очаква да отговорите с щедрост и християнско милосърдие.
  23. Ударът на лакътя се интерпретира като знак, че бившият ви партньор все още помни за вас.
  24. Сърбежът на долната устна на Великден се тълкува като предзнаменование за скорошна нова романтична връзка.
  25. Ако насекомо случайно падне във вашата храна на Великден, се смята, че това е предвестник на неочаквано обаждане от стар приятел, което може да донесе значими промени в живота ви.
  26. Според католическите обичаи, на Великден се носят нови дрехи, което се счита за знак на благополучие и късмет през идващата година.
  27. Великденският заек, който е символ на плодородие и изобилие, е свързан с лунните фази. Според легендата, заекът някога е бил птица, която е имала способността да прави гнезда и да снася в тях, което е дало началото на традицията с великденските яйца.

 

Мистерията на Благодатния огън: Истинско чудо, а не фалшификация (ВИДЕО)

Велика събота е, ето какво НЕ се прави

Торинската плащаница разрива: Исус е бил красив, царствен, по тялото му личат 370 рани

ВИДЕО Бърза и лесна рецепта за козунак /без центрофугиране в пералнята :) /

С какви традиции посрещат по гръцките острови Великден

Апокалипсисът се отлага? Благодатният огън слезе и тази година в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим!

Ексшефка на Световната банка: Нечовешки същества с продълговати глави и IQ над 150 контролират Ватикана и СБ

Водещи

Най-четени