Вечна ти памет, ISON 03.12 | 13:07

Астрономите погребаха кометата на века и ѝ написаха некролог

От Антония Михайлова

Астрономите публикуваха некролог на кометата ISON, която не издържа сближаването със Слънцето и се разруши, без да оправдае надеждите на учените, очакващи тя да стане една от най-ярките на небосклона.

"Родена в прашна и турбулентна среда, кометата ISON е прекарала ранните си години, търпейки удари от своите по-големи и по-малки братя и сестри.

Успяла да преживее първите си буйни няколко милиона години, ISON се е отделила от облака на Оорт, където е водила отшелническо съществуване около четири милиарда години. Но около три милиона години преди Рождество Христово случайно приближаване до звездата накарало ISON да избере кариера на "слънцедраскаща" комета", пише в некролога, публикуван на сайта на компанията за наблюдение на ISON, организиран от НАСА.

Астрономите си спомнят, че кометата никога не е живяла по правилата, увивявайки ги с непредсказуеми изблици. "Нейната груба външност криеше сложна и тънка вътрешна работа, която едва сега започваме да разбираме... За най-голямо съжаление на 28 ноември 2013 година големите амбиции на ISON надскочиха възможностите ѝ и нашата сияеща зелена свещ започна да изгаря в слънчевия вятър", пишат учените.

"Оставяйки след себе си няколко трилиона свои братя и сестри, кометата ISON остави след себе си безпрецедентно наследство за астрономите и вечна благодарност на очарованата световна общественост", продължават астрономите, като призовават в памет на кометата ISON да се направят дарения за астрономичните клубове, обсерваториите или благотворителните фондации, които подкрепят програмите за развитие на науката и технологиите.

Кометата C/2012 S1 (ISON), открита през 2012 г. от руския астроном любител Артьом Новичонок и беларуския му колега Виталий Невски, в четвъртък вечерта миналата седмица (28 ноември) достигна най-близката до Слънцето точка от своята орбита. След това "свиждане" ядрото на кометата се е разрушило напълно и сега по орбитата на кометата се движи само облак прах, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени