Вижте как се горят калории 27.02 | 16:30

Енергията може да изразходва за различни цели

От Кирил Русев

На прима виста се сещаме за поне четири условия, при които биха могли да бъдат изгорени няколкостотин (или дори хиляди) калории.

Първото от тях е свързан с начина за изчисляване на енергийната стойност на храната, която ядем. Това тестване става с помощта на калориметри. Думата "калориметър" може да звучи сложно, но става дума за нищо повече от капсула, в които храната буквално се изгаря, след което се отчита отделената при горенето температура.

Второто условие засяга начина, по който ние "горим" същата тази храна. Той е малко по-различен, защото тялото ни не е печка или с други думи – не всичко, което може да бъде изгорено в калориметър, става за ядене и се усвоява от организма. Някои съставки на храната като фибрите, например, отделят енергия при горене, но преминават през храносмилателната система почти непокътнати и дори могат да попречат на усвояването на ценни вещества. Алкохолът също гори, отделяйки доста топлина, но усвояването му коства на тялото толкова много енергия, че в крайна сметка за нас не остава почти нищо от погълнатите с него калории.

В човешкото тяло, освен храносмилането, калории горят и мозъчната дейност, както и действието на всички други органи и системи. Не на последно място, калории гори и физическата активност, била тя под формата на спорт или чистене с прахосмукачка.

Третото условие, при което горим калории е все още актуално, тъй като навън е порядъчно студено и много хора прибягват до паленето на калорични неща като въглища, нафта и газ, за да се сгреят. Ако телата ни бяха като печки, щяхме да можем да се храним с такива източници на енергия, но то за съжаление не е.

Четвъртото, с което възнамеряваме да приключим за днес, е изкуството. Хенри Харгрийвс е фотограф, който решава да заклейми все по-задълбочаващите се взаимоотношения на модерния човек с фастфуда. И какъв по-артистичен начин да изобразиш калоричността на тези вредни храни от това да ги подпалиш?

Разбира се, за целта той не използва истински хамбургери, пица, понички, пуканки и пържени картофки, а създава техни модели от глазирани блатове, за които се оказва, че са с доста сходна енергийна стойност. Ядливите скулптури поставя на фона на светлоотразително фолио, за да подсили ефекта от яркия пламък и да усили цветовете. Нещо повече - артистът наквасва блатовете с гориво и чак след това им драсва клечката.

Резултатите преди и след можете да видите в галерията.

Водещи

Най-четени