Вижте какво се готви да прелети над Атлантическия океан 27.11 | 07:28

Конструирането на биплана "Eраол" е с изцяло върхови технологии

От Елица Елефтерова

Във френския град Нант се състоя презентацията на проекта "Ераол" - прелитане над Атлантическия океан на екологично чист самолет от нов вид. Той ще бъде осъществен през месец юни 2015  година от известния френски летец и изобретател Рафаел Динели,  съобщава ИТАР-ТАСС.

Конструирането на биплана "Eраол" е с изцяло върхови технологии. Една четвърт от необходимата енергия самолетът ще получава от свръхтънките си гъвкави слънчеви  батерии.

Моторът на необичайния летателен апарат е още по-специален - той работи с биогориво, което е получено от морски водорасли. Фюзелажът на самолета е изработен от композитни материали, а размахът на крилете му е 17 метра при тегло от 750 килограма.

Прелитането над Атлантическия океан ще се осъществи по маршрута Ню Йорк - Париж и ще повтори постижението на легендарния Чарлз Линдберг от 1927 година, съобщава БТА.

Проектът е на стойност 5.7 млн. евро. Реализацията му е поверена на Френския център за авиационно-космически изследвания, на енергийната корпорация "Електрисите дьо Франс" и на властите от региона Пеи дьо ла Лоар.

Динели е признат за експерт по композитни материали. Много  от познания си е получил от баща си - един от специалистите по двигатели на ракетата-носител "Ариана”.

Водещи

Най-четени