Вижте коя е най-тъжната снимка 24.07 | 20:00

Тя е направена от Космоса

От Цанка Донкова

Едва ли има човек, който ще оспори твърдението, че няма по-тъжно нещо от войната. Отнемането на човешки живот, мъката в очите на на загубилите близък, разрушенията – няма думи, които да опишат всичко това. Единствено образът би имал силата да породи у наблюдаващия чувствата, който бушуват в сърцето на потърпевшите от военни действия.

В този ред на мисли обаче трудно може да се каже коя снимка е най-тъжната. Тук се намесват фактори като субективизъм, точен момент, местоположение и т.н.

За германския астронавт Александър Герст обаче най-тъжната снимка е направена от Космоса.

Той публикува в социалните мрежи Facebook и Twitter две снимки на Ивицата Газа. На пръв поглед фотографиите изглеждат като всички други космически снимки, направени през нощта. Според Герст обаче някои от светлините всъщност са избухващи експлозии.

"Най-тъжната ми снимка", е написал Герст в коментар към един от фотосите. Подобно на повечето си колеги на МКС, Александър Герст публикува снимки от Космоса, но те са предимно на туристически обекти и природни феномени. Това е първият път, в който виждаме размирния район Газа от космически поглед. Напрежението в Ивицата Газа продължава да расте, а жертвите са вече стотици. Израелски самолети обстрелват обекти в района, а Хамас отговори на ударите с изстрелването на ракети по няколко израелски града.

Водещи

Най-четени