Виното прави живота на космонавта по-лек 01.07 | 15:25

Съставка на виното може да намали негативните ефекти от безтегловността в космоса

От Георги Георгиев

Любопитно ново проучване, публикувано в сп. FASEB предполага, че съставката в червеното вино ресвератрол може да предотврати негативните ефекти като безтегловността в космоса, пише scienceagogo.com.

Докладът описва резултатите от експериментите с плъхове в условия на безтегловност, при които хранените с ресвератрол гризачи не развивали типичните за астронавтите заболявания като резистентност към инсулин и загуба на минерална плътност в костите.

"Имаме достатъчно натрупани данни, които показват, че човешкото тяло се нуждае от физическа активност, но средата с ниска гравитация я прави почти невъзможна за астронавтите. За хората на Земята бариерите пред физическата активност пък са еднакво предизвикателни, независимо дали те са болни, ранени или принудени да вършат работа на бюро", коментира Джералд Уайзман, главен редактор на FASEB. 

"Ресвератролът може и да не се окаже пълноценен заместител на физическото натоварване, но може да намали влошаването на състоянието, докато човек не възобнови физическата си активност", допълва Уайзман.

При експериментите с плъхове учените симулирали липсата на гравитация посредством закачването на плъховете за опашките им. Контролната група от гризачите показала намаляване на мускулната маса и сила, развитие на инсулинова резистентност и загуба на гостна тъкан.

При групата плъхове, получаващи редовни дози ресвератрол, не било открито нито едно от споменатите здравословни усложнения.

 

Водещи

Най-четени