Войниците осъмнаха с разноцветни качулки 17.08 | 09:26

Пак нашариха Паметника на Съветската армия в столицата

От Кремена Бедерева

Месеци след като войниците, красящи Паметника на Съветската армия, бяха изчистени от боята, която ги превърна в популярни американски комиксови супергерои, историята сякаш се повтаря.

Тази сутрин (17 август) те отново осъмнаха в нова премяна. Макар че този път идеята не е толкова мащабна и боята, използвана за целта, е далеч по-малко, войниците отново привличат погледите на столичани.

През нощта на главите на фигурите са сложени разноцветни качулки, а останалата част от войниците не е боядисана.

На паметника в София беше поместено и послание от протестиращите, подписали се като "Група човеци", адресирано до Посолството на Русия у нас, българското правителство, парламента и медиите. Целта е да се прикове вниманието им върху процеса и невинността на трите млади жени, тъй като според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

Макар все още да не е ясно кой точно стои зад това дело, се носят слухове, че става дума за поддръжници на руските пънкари Pussy Riot. Музикалната група втрещи света, след като влезе в църква и отправи музикален призив към Бога срещу президента на Русия Владимир Путин.

Необичайното дело, което вероятно ще бъде обявено за вандалско, както предишния път, вече е напълно заличено. Представители на Столична община вече се погрижиха качулките да изчезнат, преди да бъде предизвикан фурор, както миналата година.

Водещи

Най-четени