Германия забранява секса с животни 28.11 | 16:51

Закон от '69 г. позволява на зоофилите да имат полови контакти с животни

От Владислав Рашков

Управляващата коалиция в Германия обяви, че иска да въведе забрана на хора да упражняват полови контакти с животни, или т.нар. зоофилия.

Комисията по земеделските въпроси ще въведе поправки в правилата, като ще впише сексът с животни като "неуместен" акт. Предвижда се солена глоба за нарушителите на закона, пише BBC. Очаква се гласуването да се състои в Бунтестага на 14 декември 2012 г.

Зоофилията на практика е легална в Германия, уредена със закон от 1969 г., в който обаче изрично се посочва, че сексът с животно е допустим, ако актът не го наранява. Защитници на правата на животните настояват тази "свобода" да бъде забранена.

Мярката ще позволи лесното налагане на глоби, и ще подобри сигурността на животните. "Засега има предложение глобата да достига 25 хил. eвро за всеки човек, който принуди животно да върши действия, противоречащи на природата му", посочва председателят на парламентарната комисия Ханс-Микаел Голдман.

Намеренията на властите срещнаха съпротива в лицето на лобистката група Зоофилски съюз за толерантност и информация (ЗЕТА).

"Недопустимо е всеки сексуален акт с животно да бъде наказван без да е доказано, че животното е било наранено. Ние виждаме животните като наши партньори в живота. Те са много по-разбрани от жените", спори председателят на ЗЕТА Микаел Киок, според който животните сами са способни да показват какво искат и какво не искат да правят.

Зоофилията е забранена в редица европейски страни, включително и в България, където в Закона за защита на животните се казва, че се забранява проявата на жестокост към животните, като според чл.7 (2), 23 за жестокост се смята сексуално малтретиране на животни.

Във Великобритания пък до 2003 г. наказанието за такава практика бе доживотен затвор, но след това то бе редуцирано на две годни лишаване от свобода.

Половият акт с животни обаче е допустим в страни като Белгия, Дания, Швеция. Последната също обмисля промени.

Водещи

Най-четени