Големите панди – символ на Китай 27.05 | 07:36

Характерните с окраската си животни са застрашени заради изсичането на бамбуковите гори

От Олга Андреева

Голямата панда е може би най-разпознаваемият символ на Китай. Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение.

Според последното известно проучване от 2004 г. около 1600 диви панди живеят в бамбуковите гори в отдалечените планински райони на западната китайска провинция Съчуан.

Голямата панда се храни с бамбукови филизи и корени – средно на ден изяжда 15-30 кг бамбукови листа, филизи и стръкове, като отделя на този процес 10-12 часа.

Според учените, основните причини пандите да бъдат застрашени, са недостигът на бамбук, в резултат на обезлесяването и бракониерството, както и ниският репродуктивен потенциал на пандите, тъй като женските са в състояние да родят и отгледат само 1-2 малки на година.

Те се раждат много безпомощи – едва 100 грама и майката трябва да притиска новороденото към гърдите си с големите си предни лапи, докато порасне. Малката панда започва да пълзи близо 3 месеца след раждането и става самостоятелна чак на 18 месеца.

Заради застрашеното съществуване на пандите и бавния им размножителен цикъл, има създадени специални центрове за размножаването им. Такава е и основаната през 1987 г. база за размножаване на панди в Ченгду, провинция Съчуан.

Най-четени