Гръцко "протестиращо" куче стана личност на годината 19.12 | 13:59

Луканикос, участвал в протестите в Гърция, получи приза на сп. Time

От Олга Андреева

Гръцко улично куче, станало неизменна част от нестихващите протести в южната ни съседка, получи приза на сп. Time за личност на годината.

Бездомното атинско пале стана неофициален талисман на протестите срещу антисоциалните мерки на кабинета и се превърна в онлайн сензация.

Луканикос се сдоби със собствена галерия от снимки в годишното издание на списанието, което тази година е посветено на протестиращите в арабския свят, на пострадалия от кризата ЕС, на САЩ и Русия.

Известното в интернет като атинско "куче за борба с безредиците" вече има своя собствена страница във Facebook с над 24 000 фенове.

От четири години насам Луканикос действително може да бъде видян на почти всички протести в столицата, редом до демонстрантите. Той не е просто част от тълпата, а активен и безстрашен участник в протестите – десетки кадри са го уловили да лае ожесточено срещу служителите на реда, опитващи се да потушат социалното недоволство.

"Той винаги е на страната на протестиращите", посочва фотографът на свободна практика Алкис Константинидис, цитиран от Reuters.

"Освен това разпознава фотографите и ги поздравява по време на демонстрации. Обикновено стои предполицейския кордон и го лае, а когато полицаите хвърлят сълзотворен газ, тича след газовите кутии и ги хапе", разказва още Константинидис.

Луканикос всъщност е последната четиринога знаменитост на Атина. Преди няколко години в протестите се отличи кафяво-черният Канелос, който обаче напоследък не се е мяркал.

В периода около Олимпиадата през 2004 г. пък със слава се сдоби черната Глика, която носеше в зъбите си протестни пана по време на демонстрации. 

Най-четени