Да научиш костенурка да се прозява 06.10 | 18:25

Британски професор се опита да научи костенурка на навик, който явно не й е присъщ

От Елена Кирилова

Британски професор получи награда за най-глупаво проучване, след като се опита да научи костенурка да се прозява, съобщава Sun.

30-годишната Ана Уилкинсън прекарала цели шест месеца да изучава навиците на костенурката Александра.

След това изследователката посветила още няколко месеца, за да се опита да накара животното да започне да се прозява и да изпълнява този трик пред други костенурки, с цел да се види дали и те ще започнат да правят същото.

Както може да се предположи, опитите завършили с абсолютен неуспех, въпреки ентусиазма на Уилкинсън. Странното обучение включвало упражнения за отваряне на устата. Изглежда всички усилия не са отишли на вятъра, тъй като жената получила Антинобелова награда.

Ана Уилкинсън твърди, че е много важно да познаваме поведението на влечугите. Според нея трябва да се гледа по-сериозно на изследването, защото в крайна сметка да научиш костенурка да се прозява, било твърде трудно.

Наскоро стана ясно и кои безумни открития са удостоени с тазгодишните Антинобелови награди. Един от спечелилите носи приза, заради опита си да открие защо всеки ден хората въздишат.