Да похарчиш милиони в търсенето на извънземни 20.07 | 20:51

Руски богаташ е убеден, че не сме сами

От Йоанна Димитрова

Милионерът Юрий Милнер ще даде 100 милиона долара, за да търси извънземни. Той плаща за най-мощните на света радиотелескопи. Руснакът искал сам да подбере екипа за проекта "Breakthrough Listen". Това представлява 10-годишно издирване на радиосигнали, които могат да докажат, че има интелигентни форми на живот някъде другаде във Вселената.

"Това е най-интересният технологичен въпрос в наше време", заяви Милнер. Интересът към извънземните раси е пламнал още като 10-годишен в Москва,заради книгата на астрофизика Карл Сейгън.

Милионерът смята, че по-напредналите цивилизации има как да се свържат с нас и могат да ни научат на нови неща и да ни дадат изключително способности. "Ако наистина сме сами във Вселената, трябва да се грижим за това, което имаме", заяви той. Неговият проект е най-скъпоплатеният в тази област досега. Благодарение на технологиите като мощните компютри и чувствителността на телескопите, това изследване може да постигне наистина големи резултати.

Екипът ще може да проучва едновременно няколко милиарда радиочестоти. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век.

Водещи

Най-четени