Да се пее в банята е страхотно! Но защо? 10.04 | 18:03

Въпрос на честота

От iNews.bg

Пеенето на висок глас в банята несъмнено е супер. Дори и онези от нас, които не си падат по вокалните изпълнения и караокетата, имат записан в кариерата си поне един случай, в който са се поддали на изкушението да изпеят (или изкрещят) любимата си песен под душа.

Малцина обаче са си задавали въпроса защо е така. Попитахме колеги и някои от тях изразиха предположение, че сигурно се дължи на отпускащия ефект на топлата вода. Други също сбъркаха, заявявайки, че така човек пее само за себе си. Ами съседите?

Тук не претендираме да знаем абсолютната истина по този въпрос, но едно от по-вероятните предположения е свързано с акустиката на помещението за къпане.

Високите честоти на гласа и по-специално честотите между 2 kHz и 4 kHz са особено приятни за човешкото ухо. Много певци се упражняват специално, за да могат да пеят по-силно в тези високи честоти и използването на някои техники позволява произвеждането на мелодия, която е особено наситена със звуци в диапазона 2 kHz - 4 kHz.

Случва се така, че някои помещения са особено добри в "съхраняването" на този диапазон както за пеещия, така и за слушащия. Едно от тях е банята. Повечето стаи в един средностатистически апартамент са обзаведени и облицовани така, че поглъщат тези честоти и по този начин не позволяват на хората да ги чуят. Ето защо дори и да сте обиграни певци, трябва да знаете, че няма да можете да демонстрирате максимума от способностите си в помещение, което е пълно с мека мебел и е застлано с дебели килими и тежки драперии.

Имайте предвид обаче, че макар и отлично отразяващи високите честоти над 4 kHz, плочките в банята не са идеалната заобикаляща среда за инструменти като барабани и китара.

Ето защо е добра идея да оставите къпането самотното занимание, което е по принцип, и да не взимате със себе си оркестъра в опит да зазвучите още по-добре под душа.

Водещи

Най-четени