Двоен астероид наминава наблизо тази вечер 31.05 | 11:27

Камъкът 1998 QE2, който ще прелети покрай Земята, си има луна

От Антония Михайлова

Астероидът 1998 QE2, който се очаква да прелети тази вечер на близко разстояние до Земята, се оказа двоен. Той има спътник с диаметър около 600 метра. До този извод са стигали специалистите от американската обсерватория в Голдстоун, съобщава НАСА.

1998 QE2 е открит от астрономите на Масачузетския технологичен институт през август 1998 г. Той се отличава с внушителни размери – диаметърът му е около 2,7 км, което е девет пъти повече от круизния кораб Queen Elizabeth 2. Поради своите габарити 1998 QE2 представлява голям интерес за учените.

"Астероидът 1998 QE2 е изключителен по рода си и ние очакваме да получим снимки с висока резолюция, за да разкрием уникалните особености на неговата повърхност. Когато той се приближи, ще получим възможност да изучим точните му размери, форма, параметри на въртене", казва астрономът Ланс Бенър. Според него всичко това ще помогне на специалистите на НАСА да изяснят произхода на астероида.

Максималното сближаване на астероида със Земята ще бъде тази вечер в 23:59 часа българско време. Няма опасност за жителите на Земята, тъй като космическият камък ще премине на 5,8 млн. километра от нашата планета.

Водещи

Най-четени