Дебил или самовлюбено к*пеле? 15.05 | 09:11

Защо бившият ви вгорчи живота

От Мартина Панайотова

Една от най-често срещаните реплики, излизащи от устата на наскоро разделили се жени е, че бившият им е "дебил" (социопат) или самовлюбено к*пеле (нарцисист). Да, такива определения може и да носят на дамата чувство за справедливост, но какво всъщност наистина печели, като избира роля на жертвата във връзката? Много хора минават през цяла гама от емоции, когато преживяват раздяла. Често те действат в пълен противовес с истинската си същност. Действията им са продиктувани единствено от желание за отмъщение, гняв и болка. Слагането на определения на бившия може да е просто начин тези чувства да бъдат освободени.

И така, наистина ли бившият ви е социопат или нарцисист? Или просто го играе? Много специалисти са съгласни, че човек изкарва на една от тези си характеристики на показ по време на стресиращи житейски промени и ги прибира у себе си, когато кризата приключи.

Как да разберете дали той е социопат? Ако наистина е такъв, то би трябвало да има предупредителни знаци още в началото на връзката ви. Социопатите са майстори на измамата. Например може да ви е излъгал за работата, финансите или семейството си. Той най-вероятно няма тесни връзки с много хора и като социопат не би трябвало да е способен да изпитва срам, вина или разкаяние.

Социопатът не се интересува особено от чувствата, желанията и нуждите на другия. Основната му цел е да получи онова, което иска, без значение колко ще нарани околните. Той може да бъде много чаровен и харизматичен, което му дава огромен коз в целта да спечели любовта и афекцията на мишената си – вие. Той знае как да играе жертва и да извърта нещата така, че за нищо никога не е виновен. Социопатът постоянно си измисля лъжи за преживяванията си в миналото и за останалите хора. Ако бившият ви наистина е социопат, вие лесно ще може да проследите историята на изфабрикуваните му лъжи и ще се запитате как изобщо сте могли да му се вържете на тях.

И така, ако вашата бивша половинка не отговаря на "социопатския" профил, би ли могъл да бъде нарцис?

Как да познаете дали той е нарцисист? Ако действително е такъв, той е напълно удовлетворен от своите ментални и физически качества. Нарцисите са ужасно суетни и егоистични. Той постоянно ще се нуждае от одобрението и възхвалата от всички околни и се разстройва и от най-невинната критика по негов адрес. Подобно на социопатите, нарцисите не изпитват угризение, когато нараняват хората. Поради факта, че не притежава съзнание, той може да е много успешен в правенето на бизнес, където хищническото поведение е жизненоважно за успеха.

Нарцисът винаги ще намери начин да накаже онези, които го отхвърлят. Той постоянно търси одобрение и похвала от околните и когато не ги намира, е способен да ги нарани, само и само да излекува болното си его. Той е пристрастен към светлините на прожекторите и горещо иска да бъде поощряван за всяко малко нещо, което направи. Именно защото нарцисът се нуждае от постоянно утвърждение, има голяма вероятност да започне да действа отчаяно по време на раздяла. Той не зачита границите, способен е да наруши всякакви правила и да нарани околните, в зависимост от ситуацията.

И каква е разликата между двата типа? Нарцисът има нужда от одобрението на останалите, а социопатът – не. Социопатът експлоатира останалите, защото намира това за страхотно, докато нарцисът експлоатира само онези, в които вижда заплаха. Ако си имате работа със социопат, спрете да играете игрите му. Той изпитва удоволствие да ви лази по нервите и да ви гледа как губите контрол. Ако се разправяте с нарцис, не подхранвайте егото му и внимавайте да не падате в капаните му.

На който и от двата типа да сте попаднали обаче, си дайте ясна сметка, че просто не си заслужава и продължете напред. Добре знаем, че вълкът козината си мени, ала нрава никога, затова, дори и кризата да премине, то особеностите на характера на човека остават непроменени. По-добре затворете страницата и продължете напред, като търсите човек, който може да откликне на емоционалните ви нужди.



Водещи

Най-четени