Джуджевидни мармозетки и нови пингвини в зоопарка 27.09 | 10:42

Досегашните чернокраки пингвини ще се върнат в Германия

От Олга Андреева

Софийският зоопарк може да зарадва посетителите си с нови попълнения - мармозети, тамарини, видри и лемури вече пристигнаха в зоологическата градина, чакат се и нови пингвини.

След като през март тази година зоопаркът прие първите си обитатели от този вид до средата на октомври предстои третата поред замяна на хумболтовите пингвини.

Досегашните чернокраки пингвини ще се върнат в Дуисбург, Германия, откъдето дойдоха по линия на обмена между зоологическите градини.

Хумболтовите пингвини бяха приети с радост и любопитство от малки и големи, като посетителите на зоопарка се увеличиха многократно през почивните дни заради тях.

На тяхното място ще дойдат шест пингвина от вида "дженто" от зоопарка в Дъблин, съобщи за БТА директорът му д-р Иван Иванов. Породата е с обичайно местообитание подарктическите острови - Фолкландските, Южна Джорджия и Кергелен.

Освен това този вид е най-бързият сред пингвините по подводно плуване - скоростта им достига до 36 километра в час. Възрастните екземпляри достигат до 50-90 сантиметра. Видът се разпознава лесно по широката бяла ивица, простираща се по главата на пингвините.

Докато чакат новите пингвини посетителите на зоопарка вече могат да видят новите попълнения от маймуни, пристигнали от Германия и Великобритания. Сред тях са шест джудевидни мармозетки. Първите представители на този вид дойдоха в София преди две години.

Памукообразни тамарини са също сред новите обитатели на зоопарка. Шестте представители на вида, който според природозащитници е един от 25-те най-застрашени видове на примати в света, вече са настанени и могат да бъдат видени от посетителите.

Обичайното местообитание на тези сравнително малки маймуни - около половин до един килограм, е най-северната част от Южна Америка. В Централна Европа тези тамарини са популярни като "маймунката Лист", тъй като в немскоговорящите райони сравняват окосмяването й с прическата на унгарския композитор и пианист Ференц Лист.

Посетителите на зоопарка ще могат да видят и новите 12 черно-бели лемури. Обичайното местообитание на вида е остров Мадагаскар, но представителите на вида са в категорията "застрашени". Маймуните са дълги около метър - метър и 20 сантиметра, като са активни главно в светлата част на денонощието. Характерната особеност за тях е, че са единствените примати, които правят гнезда.

Все още под карантина са осемте новопристигнали видри, но до края на октомври и те ще могат да бъдат видени от посетителите на зоологическата градина. 

Водещи

Най-четени