Днес е празник на карамела 05.04 | 11:38

Ето няколко любопитни факта за десертите с карамелизирана захар

От iNews.bg

Карамелът е бежов до тъмнокафяв сладкарски продукт, произведен чрез нагряване на различни видове захари. Използва се като ароматизатор в пудинги и десерти, както и за други сладкарски десерти.

Процесът на карамелизиране се състои в загряване на захарта бавно до около 170 градуса по Целзий. Тъй като захарта се загрява, молекулите се разпадат и се образуват отново в съединения с характерен цвят и вкус. По случай празника на карамела, foodpanda подбра няколко любопитни факти.

-Карамелените бонбони и карамелените ябълки са изработени по различни начини.

-Карамелът е създаден от захар за готвене в дълги периоди от време при определена температура.

-Много бонбони се правят само с аромат на карамел.

-Кармеленият оцветител е тъмна, горчива на вкус течност, високо концентриран продукт на почти пълна карамелизация, бутилирани за търговска употреба. Използва се за оцветяване на храни и в напитки като кола.

-Карамелените изделия са плътни, блестящи, приготвени чрез варене на смес от мляко или сметана, захар, масло и ванилов аромат. Захарта се загрява отделно, за да достигне 170 °

Водещи

Най-четени