Добре дошли в чудото, наречено тяло 20.02 | 16:10

Изумителни факти за собствения ви организъм

От Кирил Русев

Почти всеки живее с мисълта за дребните си несъвършенства. Едни намират краката си за твърде къси, други биха желали малко по-големи гърди, трети непрекъснато се опитват да отслабнат, докато четвърти така и не могат да преживеят, че не са се родили русокоси и с лазурно сини очи.

Независимо от това по какъв начин сте недоволни от материалната си обвивка, трябва да знаете, че тя е едно от най-съвършените творения на природата и е замислена така, че да може да ви служи повече от сто години, стига да я поддържате правилно и да се отнасяте с подобаващото уважение към нея.

Някой беше казал, че има един-единствен човек, с когото прекарваш живота си открай-докрай и това си ти самият. Ето защо всеки, който не се харесва достатъчно, има фундаментален проблем. Следните интересни факти може би ще ви помогнат да преосмислите взаимоотношенията с тялото си и да заживеете с един фундаментален проблем по-малко:

Езикът ви може да почувства само пет различни вкуса (сладко, солено, горчиво, кисело и умами), но за сметка на това мозъкът ви може да запомни около 50 000 различни миризми, които разпознава с помощта на носа.

Всички ние сме повече бактерии, отколкото хора. Тялото на средностатистическия човек е изградено от около 10 трилиона клетки и приютява около 10 пъти повече бактериални клетки. В началото на миналия век бактериологът Джеймс Рейниърс се опитва да докаже, че гръбначните животни са в състояние да оцелеят без бактерии. Оказва се, че за целта е необходимо коренно да променим начина си на хранене, тъй като тези организми храносмилат и преработват една голяма част от нещата, които ядем.

Човешкото око разпознава една много малка част от светлинния спектър, но това ни позволява да виждаме Андромеда - галактика, намираща се на 2,5 милиона светлинни години от този свят.

Средният ръст и тегло за един мъж през 1960 година са били съответно 173 см и 75 кг. През 2002 година тези стойности достигат 176 см и 86 кг. За жените цифрите са 160 см и 63 кг през 1960 и 163 см и 74 кг през 2002 г. Е, положителната тенденция по отношение на телесното тегло може би е прекалено положителна...

Средностатистическият човек, стига да е добре нахранен, може да захранва с движението си една 75-ватова крушка енергия в продължение на 8 часа или една 150-ватова крушка в рамките на един час. Един професионален велосипедист, за сравнение, може да захрани три 150-ватови крушки в продължение на един час.  

Водещи

Най-четени