Догодина 60 българчета ще могат да станат космонавти за 6 дни 16.12 | 17:31

Те трябва да са между 8 и 15-годишни и не е задължително да знаят перфектно английски

От Кремена Бедерева

През 2013 година между 60 и 70 български деца ще имат възможност да станат космонавти за 6 дни. Преживяването ще им  бъде осигурено в центъра "Спейс Камп" в Измир, Турция. 

Условията за включването на децата в уникалната за Европа програма бяха представени днес от екип на Центъра за творческо обучение (ЦТО) към БАН. На разговора бяха поканени учители и директори на училища с природо-математическа насоченост от Североизточна България.

На въпросите им отговаря и Толга  Йълдъръм, мениджър на международната програма в Космическия център. "Спейс Камп" е направен изцяло по програмите на НАСА, обясни Иглика Ангелова от ЦТО.

В центъра има тренажори, в които децата могат да преживеят условията на нулева гравитация, да  сложат истински скафандри и да направят т.нар. лунна стъпка. 

Има и совалка-симулатор, с която преживяват излитане и кацане, а в нея работят по различни научни мисии. Гордост за страната ни е лабораторията за космически храни, в която България има  сериозно участие.

За Измир могат да заминат деца между 8 и 15 години, не е задължително да знаят перфектно английски, обясни Ангелова. По  думите й специално за българчетата домакините осигуряват  частични или пълни стипендии. Децата се определят на конкурсен  принцип.

Състезанието е за написване на есе, като за 2013 г.  са определени три теми. Победителите ще бъдат разпределени в  групи, а лагерите в Космическия център са през трите летни  месеца. Няма значение дали децата са отличници в училище, бе  категорична Ангелова.

По думите й в "Спейс Камп" търсят  личности, а българчетата вече са доказали качествата си. Според Ангелова нашите деца са впечатлили домакините в Измир с това, че са изключително адаптивни, дисциплинирани и с богато  въображение. Ангелова посочи още, че тъй като повечето родители не могат да покрият сами таксите за участие, ЦТО търси  активно партньори.

По думите й вече има случаи общини да  подпомагат деца за тяхното участие в космическата програма. Има и фирми, които заделят средства в помощ на талантливите  българчета.

Водещи

Най-четени