Доказаха: Плешивците излъчват повече мъжественост 16.09 | 17:08

Хората ги възприемат като по-властни и силни физически

От iNews.bg

Плешивите мъже се възприемат от околните като по-мъжествени, по-властни и доста по-силни физически. Това показва проучване на учени от университета в Пенсилвания, САЩ, цитирано от "Дейли мейл".

Това донякъде обяснява екранния успех на плешивите екшън герои от калибъра на Брус Уилис, Вин Дизъл, Джейсън Стейтъм и Дуейн Джонсън-Скалата.

В първия експеримент 59 студенти, 39 от които жени, разглеждали снимки на мъже с обръснати глави, а после и подобни типажи с коси. Първите били оценени като по-властни и доминантни.

При втория тест били включени 344 участници, половината от които - представлявали нежния пол. Учените им показали две снимки на един и същ мъж. Когато косата била премахната дигитално, мъжът бил възприеман като по-висок с 2,5 сантиметра и с 13 процента по-силен физически, отколкото в действителност.

Третият експеримент обхванал 552-ма души. Те получили писмени и устни описания на различни мъже. Хората без коса или с обръснати глави били оценени като най-мъжествени.

Единственият негатив при възприятието на околните било, че плешивците изглеждали с 4 години по-стари от действителната им възраст в очите на участниците и в трите теста.

Водещи

Най-четени