Дортмунд въведе „данък секс“ 09.12 | 20:26

Проститутките ще трябва да си купуват дневен билет от 6 евро

От Олга Андреева

За да намали бюджетния си дефицит западногерманският град Дортмунд въведе дневен данък върху проститутките, съобщи Ройтерс.

Новият "данък удоволствие" изисква от феите на любовта в града да си купуват еднодневен билет от 6 евро всеки ден, в който упражняват най-древната професия, в противен случай ги грози глоба.

Новият данък влезе в сила през август, но до тази седмица не беше възможно закупуването на билети. Градската управа се надява с въпросната мярка да добавя по 750 000 евро към хазната всяка година.

"Дортмунд има финансови проблеми, както много други градове в Германия. Обмислихме няколко вида данъци върху секса, но този се оказа най-практичното предложение", поясни говорителят на общината Михаел Мейндерс.

Сред алтернативните предложения е било да се събира такса от 1 или 2 евро от всеки, който влиза в зоната с червените фенери в града, но тази идея е получила слаба политическа подкрепа.

Тези данъци не са нещо необичайно в Германия, където проституцията е законна и труженичките на любовта трябва да плащат данък върху доходите си.

Кьолн например още през 2004 г. въведе 150 евро "данък удоволствие" и по-късно добави вариант за дневен данък от 6 евро за проститутките, работещи на непълно работно време.

Водещи

Най-четени