Древната цивилизация от Хондурас може и да е блъф 06.03 | 09:55

Учени се усъмниха в сензационната находка

От iNews.bg

Дни след като гръмна новината, че археолози са открили в непроходимите джунгли на Хондурас останки от древна цивилизация, научният свят се раздели на две по въпроса за сензацията.

Едните подхванаха новината с въодушевление и интерес, а другите се отнасят скептично и твърдят, че град-държава на това място не е могла да съществува.

Информацията за откриването на т.нар. Бял град водят към времената на конкистадорите, които го наричали още "Града на маймунския бог".

Руините са открити в Ла Москития – провинция в Хондурас, покрита с непроходими джунгли. Според медиите учените са нанесли на карта стени, площадки, кургани и пирамиди и ги датирали към 1000–1400 г.

Според тях съоръженията са принадлежали на неизвестна досега индианска култура. Но нито една снимка не се привежда в доклада на археолозите. Освен това властите са запазили в тайна и самото местоположение на града.

Учените в самия Хондурас възприели новината без всякакъв възторг. Както заявил хондураският историк Карлос Калардо, намирането на няколко артефакта още не свидетелства за откриването на нова цивилизация. Калардо, макар и още да не е бил в Белия град, се съмнявал, че става дума за сензация.

Мнението на различни учени можете да откриете тук.

Водещи

Най-четени