ЕС не забранява на децата да надуват балони 13.10 | 19:41

Заради широк медиен интерес от Комисията напомниха какво са написали в Директивата за безопасност на играчките

От iNews.bg

Във връзка с медийната истерия отпреди няколко дни от Европейската комисия излязоха с коментар относно текстовете в Директивата за безопасност на играчките.

iNews припомня, че в британската преса се появиха страховити статии, според които децата под осем години не могат да надуват балони. Новината бързо се разпространи и у нас.

Преглед на директивата обаче показа, че в нея е записано предупреждение за внимание към родителите, тъй като има опасност от поглъщане на балона и задушаване на децата. Поправката е записана след няколко инцидента с балони, разкриват днес (13 октомври) от ЕК.

Директивата за безопасност на играчките влезе в сила на 20 юли. Тя всъщност е осъвременена версия на законодателството в тази област, което не беше променяно от 1988 година насам. В документа са записани изисквания към производителите относно вида на играчките. Сред тях например е нареждането играчките за най-малките деца да могат да се почистват и перат и да не се разделят на части, които могат да бъдат погълнати от малчуганите.

От ЕК допълват, че задушаването по време на игра при опит за поглъщане на части или цели играчки е сред най-често срещаните инциденти с малки деца в Европа.

Най-четени