Еротиката е била на почести и в Колизеума 11.01 | 15:48

Откриха героични и еротични фрески в прочутата забележителност

От Мартина Панайотова

Италиански археолози са открили следи от многоцветни изображения на вътрешните стени на Колизеума, съобщи France press.

В прохода между втори и трети етаж, затворен за посетители, са били открити фрагменти от фрески, рисувани със син, червен и зелен цвят.

На стените на римския амфитеатър са били изобразени сцени, посветени на победата на гладиаторите (открити са например фрагменти на стрели и лаврови венци), а също еротични сцени.

Сред изображенията има и фалически символи. Изследователите са открили още на стените на Колизеума надписи, датиращи от XVII век.

Проходът с фреските, които заемат площ от няколко квадратни метра, ще бъде открит за публика през лятото на 2014 година.

Изследванията на зоната ще продължат, ако бъде намерено нужното финансиране.

Фреските показват, че стените на Колизеума, изграден през 80 г., от вътрешната си страна са били червени на цвят, а някои зони са били покрити с азурит.

Този пигмент по всяка вероятност е бил използван, за да бъде изобразено небето или морето.

Реставрацията на Колизеума, която започна в края на 2012 година, ще продължи около 2,5 години и ще се извършва поетапно на различни участъци.

Парите за реставрирането на паметника, в който има около 3000 пукнатини, са предоставени от бизнесмена и собственик на марката за обувки Tod's Диего де ла Вале.

Стойността им се оценява на 25 милиона долара.



Водещи

Най-четени