Защо звезди на Оскарите имаха лентички на гърдите си? 27.02 | 16:18

По различен начин защитаваха каузи срещу Тръмп

От iNews.bg

Най-важната вечер за киноиндустрията в САЩ бе повод и известни имена да подкрепят публично различни бществени каузи. Наградената с "Оскар" за най-добра женска роля Ема Стоун например носеше дискретна значка с емблемата на Planned Parenthood. Това е организация за подпомагане на репродуктивното здраве, включително чрез законни и професионално извършени аборти, на която президентът Доналд Тръмп спря финансирането.

Внимание привлече и синята лентичка, която си бяха закачили известни имена като актрисата Рут Нега и топ моделът Карли Клос. На лентичката бе изписано съкратено името на почти едновековната неправителствена организация Американски съюз за граждански свободи (ACLU). Инициативата е съвсем нова, тя започна преди броени дни с призива "Подкрепете ACLU". Синият е цветът на емблемата на организацията.

Символично съвпадение има и с името на ресторант в Бруклин, Ню Йорк, включил се в националната акция от 16 февруари за "Ден без имигранти". Собствениците обявиха, че подкрепят всичките си клиенти и служители, включително имигрантите и затварят за един ден, за да усетят останалите в обществото какво означава да изчезнат само, защото са дошли от чужда държава, внезапно от градовете на Америка, хора (включително такива с неуреден статут), които работят и пазаруват.

Малко преди вечерта на Оскарите синята лентичка носеше и Кейси Афлек, отличен за най-добра мъжка роля. Това стана на вечерта за обявяване наградите "Независим дух". В Холивуд с лентата се появи и Лин-Мануел Миранда, известен в САЩ с участието си в "Хамилтън" - най-популярният в момента мюзикъл на "Броудей".

От ACLU твърдят, че с помощта на подобни прояви на подкрепа през последните месеци са увеличили членовете си и са привлекли милиони долари за дейността си.  

Водещи

Най-четени