Защо продължаваме да купуваме календари? 22.09 | 14:09

Всъщност - защо ни е необходим хартиен календар при сегашните технологии?

От iNews.bg

Винаги преди началото на новата година по магазините и книжарниците изведнъж се появяват най-различни по големина и разнообразие календари. Но в ерата на цифровите технологии, на кому е нужно да си купува календар. Всъщност, защо хартиените календари са толкова популярни?

Може би, имате календар над хладилника си или пък до входната врата. Ако сте почитател на футбола, най-вероятно вашият избор за календар е именно с любимия ви футболен отбор или пък просто изобразяващ красиви природни гледки.

Но замисляли ли сте защо всъщност ви е необходим хартиен вариант на календар при сегашните технологии в живота ни?

Странно или не, но календарът продължава да се развива. Много известни манекенки, актриси или известни личности позират голи за набиране на средства в календари. В САЩ пък продажбите на стенни календари са спаднали с 28% от 2005 г. до 2009 г., допълва ВВС.

Но във Великобритания интересът все още е голям. Търговците на календари очакват продажби от над 4 милиона календари в страната за тази година.

Според данните на бизнеса с календари, психиката на купувача на този продукт е много различна. Приблизително 25% от тях са почитатели на календарите с домашни любимци и животни - котки, коне - те са сред най-продаваните.

Около 7% харесват такива с футболни илюстрации, докато 27% си падат по по-развлекателните сюжети на календарите.

Според Amazon най-продаваните знаменитости, изобразени на календар във Великобритания, са звездите от X фактор, последвани от сър Клиф Ричърд, Черил Коул, Питър Андре.

Според данните на бизнеса, хората залагат на календарите за идеалния подарък, особено по Коледа и Нова година, когато всъщност продажбите на календари са и най-много.

А и според повечето почитатели на календарите те са по-евтини, отколкото да си организират задачи с монитор на стената. Освен това има и практични причини, както и социални хората да разчитат на хартиен календар.

С календарите по-лесно се организират рождените дни на членовете на семейството и няма как да пропуснете нечий празник.

Най-ранните останки от човешката цивилизация показват, че хората отдавна са вярвали на календарите, гравирани с костите, според д-р Пол Глени, старши преподавател по география в Университета в Бристол.

Шумерите, маите, гърците и римляните са имали собствени календари, изразяващи техните ежедневни задължения, празници и културни събития. Те са съдържали информация за приливите и отливите, вероятните прогнози за времето и църковни фестивали, казва д-р Глени.

Според него в основата си календарът е имал социална функция - да събира хората около един общ център. Тази идея подсъзнателно е останала и в днешното общество.

Водещи

Най-четени