Златните рибки със свой конкурс за красота 20.09 | 13:59

В Китай се проведе първият международен конкурс по красота за златни рибки

От Олга Андреева

Първият конкурс за красота на златни рибки събра на едно място повече от 3000 рибки от 14 страни в град Фуджоу в Китай.

Експерти, занимаващи се с отглеждането на златни рибки, мериха сили с немите си състезатели в различни категории, като най-оспорвана беше битката за короната на най-красивата златна рибка в целия свят.

Строените в аквариуми на дълги маси декоративни рибки бяха оценявани в 12 категории, включително за най-дълга и най-тежка рибка.

"Оценяваме рибите предимно по пет показателя – вид, форма на тялото, маниер на плуване, цвят и цялостно впечатление", обясни един от членовете на журито, цитиран от в. Metro.

Съдиите са останали особено впечатлени от огромен екземпляр, тежащ 1,75 кг. "Отглеждам златни рибки от 40-50 години, и за първи път виждам такова чудо", признава представителят на журито.

Отглеждането на златни рибки е сериозен бизнес в Китай, който допринася с милиони към икономиката.

Един от участниците в състезанието, който вече 28 години отглежда златни рибки, обяснява: "Изнасяме рибите предимно за Япония и Югоизточна Азия, но и местният пазар значително се разви през последните години.

Във Фуджоу всяка година изнасяме златни рибки на стойност 30 млн. долара, а местният пазар вече надхвърли 100 милиона йени.

Тук можете да видите част от участниците в конкурса. 

Водещи

Най-четени