Знаете ли защо не забелязваме дребните грешки във филмите? 31.03 | 15:33

Склонни сме да игнорираме грешки в облекло и прически на актьори

От Пламена Вълчева

Оказва се, че зрителите често не забелязват дребните грешки в прическите и облеклото на актьорите във филмите, тъй като мозъкът на човека е склонен да "игнорира" тези несъответствия, за да се запази целостта на възприятието, твърдят американски неврофизиолози в статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience.

Дейвид Уитни и неговият колега Джейсън Фишер от Калифорнийския университет в Бъркли разкриват причината защо повечето хора рядко забелязват грешките във филмите и абсурдите в реалния свят. Направено е наблюдение на поведението на доброволци, играли на компютърна игра за наблюдателност.

Програмата бързо е изкарвала на екрана на компютъра набор от ленти, чиито линии са били наклонени на една или на друга страна. Участниците в експеримента е трябвало да ги запомнят и да разкажат за тях на учените след всеки етап на играта.

Експериментът разкрива, че доброволците непрекъснато са "смесвали" истинската картина с тази, която са гледали на екрана през предишните 10-15 секунди, допълва БТА.

Заинтригуваните учени са извършили още един експеримент, като са модифицирали програмата така, че тя е изкарвала всеки нов набор от ленти в различни части на екрана. Този път участниците в играта са си спомняли по-често правилното разположение на линиите. Това показва, че ефектът се появява само при неочаквана промяна на една и съща точка на зрителното поле.

Авторите на статията са нарекли въпросния ефект "поле на целостта". Както изглежда то играе защитна роля в работата на мозъка, тъй като без този ефект човек непрекъснато би се отвличал от дребните подробности и промени в картината.

"Полето прави картината в нашето възприятие "гладка", а не непрекъснато "трепкаща". По същността си то слива в едно подобните, но различаващи се незначително един от друг обекти. Това е удивително, тъй като този факт означава, че нашето зрение жертва точността на възприятието в името на целостта и стабилността" - заключава Уитни.

Водещи

Най-четени