И вечният въпрос - кой е по-умен - жената или мъжът? 04.03 | 20:57

Оказва се, че жените използват мозъка си по-ефективно от мъжете, въпреки че имат по-малки мозъци

От Кремена Бедерева

Вечният въпрос - кой е по-умен - жената или мъжът?

Учените отдавна са озадачени, (а и не само те), защо някои жените са точно толкова интелигентни като мъжете, въпреки че мозъците им са 8% по-малки.

Сега проучване, проведено от университета в Лос Анджелис и Мадрид, разкрива, че всъщност размерът на мозъка за жените не е от значение. Напротив - жените се оказват по-ефективни и въпреки че имат по-малък мозък от мъжете, го използват съответно - по-ефективно.

Но на какво се дължи това?

Според учените причината мозъкът на жената да работи по-ефективно от този на мъжа се крие в това, че жените използват по-малко енергия и мозъчни клетки. Освен това, дамите имат повече връзки между мозъчните клетки - и това според учените, им дава по-бързата мисъл.

В случая се оказва, че не количеството, а качеството е по-важното.

За да стигнат до това заключение, учените са провели изследване, публикувано в списанието Intelligence, с много тестовете за интелигентност - и за мъжете, и за жените.

Така учените стигнали до заключението, че въпреки че жените имат по-малки мозъци, те показвали по-добри резултати в индуктивни разсъждения, някои числени умения и са по-добри в следенето на променящата се ситуация - въпреки че мъжете са по-добре на пространствената интелигентност.

За своето проучването учените се съсредоточили върху хипокампуса на мозъка, който е жизнено необходим за паметта и емоциите. И така те достигнали до извода, че колкото по-малък е хипокампусът при жените, толкова по-добре.

Водещи

Най-четени