И животните дебелеят като хората 23.09 | 13:03

Стресът не прощава на никого...

От Ивайло Коралски

Когато са подложени на емоционален стрес, домашните любимци дебелеят досущ като хората, пише Daily Telegraph.

Домашните кучета и котки трупат килограми, когато страдат от скука, депресии и тревожност. Тогава ги обзема и наблюдаваният при Хомо сапиенса "нервен глад", свързан с отрицателните емоции.

В такива състояния домашните любимци консумират храна дори и без да са гладни. До тези изводи стигнал екипът на проф. Франклин Макмилан от Западния ветеринарен университет в Калифорния.

Наднормено тегло, свързано с емоционалния стрес, се наблюдава при 45 на сто от кучетата и 25 на сто от котките. Но подлагането на напълнелите животни на диета също не е за препоръчване, защото ситуацията може да се усложни, отбелязва БТА.

Според проф. Макмилан в по-редки случаи кучетата и котките могат да дебелеят и заради положителни изживявания. Той съветва стопаните на животните да не намаляват механично дажбите им с храна, за да ги вкарат в нормален режим, а да се вгледат преди това в психологическото им състояние и да премахнат стресовите дразнители. 

Най-склонни към стресово затлъстяване са лабрадорите и кокершпаньолите, установи проучването. А от котките най-податливи са тези с къс косъм.

Водещи

Най-четени