Избраха детска дума на годината 29.05 | 09:15

Проучването е правено във Великобритания

От iNews.bg

Хаштаг - знакът за тематичен етикет # в социалните мрежи, бе обявен за детската дума на годината във Великобритания, след като конкурс по писане показа "поразителна промяна" в употребата, съобщи DPA.
 

"Децата сега използват с въображение хаштага, за да правят коментари в съчиненията си по същия начин, както биха го направили в интернет", обясни издателството Oxford University Press.

Анализът на 120 000 участия в годишното състезание по писане "500 думи", учредено през 2011 г. от издателството и Радио 2 на BBC, показа, че децата под 13 години "се интересуват от света, в който живеят, особено от международните отношения и видяното по новините.

Епидемията от ебола и гражданската война в Украйна са двете събития, които присъстват значително в тазгодишните текстове".

Термините влог и селфи от социалните медии също "са направили голямо впечатление". Много от участниците са писали за това как се става вирулентни или как се става звезда в YouTube.

Популярната в YouTube влогърка Зоела е спомената 217 пъти. Най-споменаваното съвременно име е на футболиста Кристиано Роналдо - 867 пъти, а най-споменаваното име от историята - на Адолф Хитлер. Сред художествените герои на първо място е Пепеляшка. Името й е използвано 937 пъти в детските съчинения. 

Най-четени