Изненадващо ново изкушение! Опитайте кюфтета от брашнени бръмбари 03.11 | 09:20

В Холандия предлагат гама продукти от храни, произведени от насекоми

От Беатрис Николoва

Голяма хранителна верига в Холандия представи първата си гама продукти от храни, произведени от насекоми, съобщиха от ВВС.

Клиентите на хранителна верига в Гронинген и и Харен ще могат да си купуват кюфтета от брашнени бръмбари и чипс от ларви чернокрака многоцветница ( вид пеперуда). Храните от насекоми догодина ще бъда пуснати във всички 400 магазина на веригата.

"Насекомите са не само полезни но и екологична храна. Те ни дават възможност да направим нещо срещу изчерпването на хранителните ресурси." - каза говорителката на веригата Лора Валкс. Порция храна от насекоми струва от 5,95 евро до 6,79 евро. Продуктите са с различен аромат. Например чипсът ще е с вкус на сол или червен пипер, допълва БТА.

Макар и в някои части на Африка, Азия и Централна Америка насекомите да са деликатес, в Европа те още не са обичайна част от менюто. Миналата година Организацията на ООН за прехрана и земеделие ги препоръча и за потребителите от западните държави като екологичен източник на храна. Най-често консумираните от хора насекоми са бръмбарите(31%), гъсениците (18%), пчелите, осите и мравките (14%), следвани от скакалците и щурците (13%).

Водещи

Най-четени