Изчервяваме се дори на тъмно 07.09 | 10:21

Реакцията на тялото на неловка ситуация не зависи от това дали го виждат

От Антония Михайлова

Изчервяват ли се хората на тъмно е въпрос, който не един век занимава умовете на велики учени, включително този на Чарлз Дарвин. Е, този фундаментален въпрос, изглежда, най-сетне е решен.

Холандски и немски специалисти са установили, че реакцията на човешкото тяло не зависи от това дали го виждат, или не.

За експеримента изследователите поканили 31-годишна жена, която има навика да се изчервява по всеки повод. А като оборудване бил използван топловизьор, който конвертира топлинното излъчване в електрически сигнали и ги преобразува във видимо изображение.

Щом жената привикнала към тъмнината, я приканили да разкаже за най-неловката ситуация в своя живот. По време на разказа й изследователите фиксирали всички изменения в температурата, които впоследствие били отразени на дисплея във вид на различни цветове. В резултат било установено, че притеснителната дама се изчервявала дори при пълен мрак.

"Доказвайки, че хората могат да се изчервяват в тъмнината, ние най-сетне решихме извечния въпрос", цитира The Telegraph думите на учените. По-нататъшни изследвания, надяват се експериментаторите, трябва да покажат може ли да се смята изчервяването за такава заразителна форма на социалното поведение, каквито са смехът и прозявката.

"Склонността на човека да се изчервява вероятно е една от чертите на личността. В такъв случай тази способност може да е признак на скромност", отбелязват специалистите.

Водещи

Най-четени