Има начин да се ограничат емисиите метан от кравите 30.03 | 15:51

Специален режим на хранене на животните може да повлияе положително на околната среда

От Олга Андреева

Само с промяна на хранителния режим могат да бъдат намалени емисиите парникови газове от селскостопански животни, установи проучване, цитирано от британския в. Telegraph.

Изследване, финансирано от британското правителство, цели да даде съвети на земеделските производители как да намалят "приноса" си към изменението на климата като ограничат количеството метан, което произвеждат кравите и овцете им.

Изследователите са установили, че млечните крави могат да отделят 20% по-малко метан на всеки литър мляко, ако се хранят със стрита рапица.

Увеличаването на дела на царевичния силаж в храненето на кравите от 25 на 75% може да намали емисиите на метан с 6% за литър мляко, докато тревите с високо съдържание на захар могат да намалят емисиите на метан с 20% за всеки килограм наддадено тегло.

Режим на хранене, който включва определен сорт овес, пък може да намали с една трета емисиите на метан, отделяни от овцете.

Селското стопанство допринася с 9% към всички емисии парникови газове във Великобритания, като половината идват от овце, крави и кози. Установено е, че земеделието отговаря за 41% от общите емисии на метан на Острова.

Водещи

Най-четени