Имате ли обяснение на това НЛО? 26.06 | 11:00

Там е работата, че и учените не дават разумен отговор на въпросните явления

От Антония Михайлова

Разбира се, сред разните снимки на неидентифицирани летящи обекти се срещат много фалшиви, които са дело на фотомонтаж. Ние обаче ви представяме 10 снимки, които нееднократно са проверявани от експерти и не са получили задоволително обяснение.

Южна Африка, 1956

Следващата снимка е направена от жена, която се ползвала с всеобщо уважение и доверие в обществото. Мъжът ѝ бил майор в южноафриканските ВВС, а самата Елизабет работела в разузнаването на ВВС. Общо тя направила 7 снимки в присъствието на двама свидетели в подножието на Дракенсбергските планини.

Възможно обяснение: оптично атмосферно явление.

1320371

Уунсокет, Роуд Айлънд, 1967

Харолд Трудел успял да направи няколко снимки в района на Източен Уунсокет в САЩ. На снимките може да се види куполът на дискообразен обект с леко асиметрична форма. Трудел твърдял, че НЛО-то се придвижвало много бързо. Очевидецът наблюдавал "чинията" в продължение на пет минути, докато тя не се устремила на север.

Възможно обяснение: не е изключено, че очевидецът сам е конструирал "НЛО"-то и по някакъв начин го е пуснал в небето.

1320366

"Аполо 16", 1972

По време на петото кацане на американците на Луната астронавтът Чарлз Дюк събирал образци от повърхността на спътника на Земята, когато била направена тази прочута снимка. Леко вдясно от центъра горе на снимката може да се забележи неидентифициран летящ обект. Появата на НЛО на снимката не могла да бъде обяснена от представителите на НАСА.

Възможно обяснение: отблясък от фотоапарата.

1320368

Уотърбъри, щата Кънектикът, 1987

Пилотът Ранди Етинг с 30-годишен летателен стаж се разхождал една вечер недалеч от дома си, когато изведнъж забелязал на небето оранжеви и червени огньове, приближаващи от запад.

Ранди незабавно извикал своите съседи и донесъл бинокъл и фотоапарат. По това време огньовете приближили и прелетели над междущатската магистрала I-84. Двигателите на колите, пътуващи в този момент по I-84, спрели. Тази среща с НЛО била потвърдена от много свидетели, включително от съседите на Етинг и шофьори.

Възможно обяснение: засекретен експеримент на НАСА или Пентагона.

1320372

Пуебла, Мексико, 1994

На 21 декември 1994 г. Карлос Диас снимал изригването на вулкана в мексиканския щат Пуебла. Сред снимките се оказала и тази, на която може да се види тайнствен светещ обект.

Снимката преминала щателна експертиза и била публикувана в много издания. Дискообразното НЛО, запечатано на фотографията, изпуска ярки червено-жълти светлинни лъчи. В страничните му части може да се забележи някакво подобие на илюминатори.

Възможно обяснение: облак, осветен от изригването на вулкана.

1320367

Валпара, Мексико, 2004

Тази снимка също е била направена в Мексико от журналиста от местния вестник Мануел Агире.

На голяма дистанция над град Валпара се виждат редица светещи огньове, излизащи от обект със сферична или дискообразна форма. Снимката била призната за фалшификация.

Възможно обяснение: странно атмосферно явление.

1320364

Капитолия, Вашингтон, 1952

Става дума вероятно за най-знаменитата снимка на НЛО, направена в зората на уфологията в Щатите. По свидетелствата на редица очевидци, на 19 юли 1952 година тайнствени НЛО кръжали над Белия дом, Капитолия и Пентагона. Обектите се появили дори на радарите на националното летище и базата Андрюс на ВВС и след това безследно изчезнали.

1320362

Макминвил, Орегон, 1950

На 8 май 1950 година някоя си мисис Трент забелязала НЛО близо до своя дом и повикала съпруга си. Пол Трент успял да направи снимка на летящата чиния, която след това била публикувана в местното вестниче. Снимката придобила известност, когато се появила на 26 юли 1950 година на страниците на сп. Life. Многобройни проверки от експерти доказали, че е фалшива.

Възможно обяснение: въздушна сонда.

1320370

Битката над Лос Анджелис, 1942

На 25 февруари 1942 г. над Лос Анджелис се разнесъл вой на сирени, предупреждаващи за атака на японските ВВС над града. Според инструкциите изплашените граждани изгасили огньовете в домовете си.

Американската ПВО започнала да обстрелва светещите обекти, които идвали към Лос Анджелис откъм океана, но снарядите не успели да засегнат нито един от тях. Свидетелите твърдели, че видели малки НЛО с червена или сребриста окраска, летящи на голяма височина в определен ред.

Възможно обяснение: кълбовидни мълнии с неизвестна природа.

1320373

Коста Рика, 1971

На 4 септември 1971 г. самолет-картограф, работещ по поръчка на костариканското правителство, прелита на височина 4500 метра над едно езеро и прави снимка на загадъчен обект. В хода на официалното разследване НЛО не било припознато като някой от известните на науката обекти.

Възможно обяснение: оригинална въздушна сонда или облачно образувание.

1320365

Да отбележим, че снимките с НЛО от настъпването на ерата на смартфоните и дигиталните фотоапарати са намалели съществено, макар че отчитайки наличието на камери у повечето жители на планетата, броят на снимките би трябвало да нараства.

Ако изключим версията за алергия на извънземните към дигиталните камери, остава да признаем, че най-вероятно съвременната техника позволява да се разпознават по-добре странните обекти, които при проверка се оказват облаци или въздушни сонди.

Водещи

Най-четени