Истинската жена - размер 40, закръглена и окосмена 20.01 | 16:53

Журналистиката нарисува новия женски еталон

От Мартина Панайотова

От известно време насам в модните среди се наблюдава една много отчетилива тенденция - като модели за красива фигура започнаха да се налагат жени, чиито извивки са доста по-обемни от тези на класическите манекенки, които години наред бяха обвинявани, че вкарват нереални стереотипи, че комплексират обикновените жени и че са основа причина за разпространението на болести като анорексия, булимия и т.н.

Преди една година модата смени своето мнение коренно. Редица квалитетни списания решиха да заменят фигурата на Кейт Мос с тази на Тара Лин, която е доста едричка.

Манекенката се появи на кориците на V, Vogue, като започна да дефилира и по редица модни форуми.

Темата за закръглените форми като новото "нормално” отново доби актуалност с изкарването на новите колекции на няколко британски дизайнери.

Даниела Хелайел, дизайнер на модната марка Issa, наскоро показа новите предложения на лейбъла с думите "Това са дрехи за истински жени, които, като самата мен, имат обемни извивки.”

Действително, дрехите от колекцията на Хелайел започват от номер 12, който по европейски стандарт се равнява на 40. Дизайнерката действително е по-закръглена и изглежда е решила да обърне вниманието на жените с телосложение, подобно на нейното.

Колекцията за есента на 2011 на друга известна на Острова дизайнерка, Мария Грачвогел (Maria Grachvogel), пък бе квалифицирана от в. Guardian като "напълно годна и подходяща за носене от реалните жени”, като кройките на дрехите в нея започват от номер 10 (или номер 38 по европейски стандарт).

Каза се обаче, че размерът на дрехите изобщо не е единственият критерий за "истинска жена”. Наскоро в. Guardian отново писа че "мъж, който обича жените без интимно окосмяване презира възрастните жени толкова много, че предпочита деца. Твърде е възможно, когато той за пръв път се сблъска с истинското окосмяване на истинската жена, да му стане лошо и да му се догади.”

Oбщо взето, новият, оформен от журналистиката женски стереотип, е следният: Истинската жена е размер 40, закръглена и окосмена.

Дали това ще бъде наложено в социалните разбирания за красота реално, или е поредната атака срещу идеализираните модели по модните корици, тепърва ще става ясно.

Водещи

Най-четени