Как се е появил сладоледът? 03.07 | 07:30

Надникнете в историята му

От Лазар Тодоров

Едно от сладките изкушения на лятото е сладоледът. Разновидностите му варират в огромни граници - ванилов, шоколадов, плодов, в кутия, на клечка, с бисквити и т.н.

Разбира се на сладоледа най-много се радват най-малките, въпреки че не винаги им се разрешава да хапват вкусното изкушение, за да не се разболеят. Но не само децата се обръщат към тази вкусотия в летните дни. Независимо от раса, пол, години - хората ядем сладолед.

Как се е появило обаче това изкушение? Има ли си изобретател, който целенасочено да е правил опити или е плод на нечия грешка? Ако не знаете отговорите на тези въпроси и сте любопитни за историята на сладоледа, то тогава трябва да надникнете в следващата хронология.

3000 години пр. Хр.

Древен Китай. Създаден е първият сладолед. Придворните готвачи на император Танг го гощавали със смес от лед, мляко, портокали и парчета нар.

380 години пр. Хр.

Гръцкият лекар Хипократ пръв говори за ползата от сладоледа. Той препоръчва да се яде замразен крем, който по думите му увеличавал самочувствието.

IV век пр. Хр.

За да се разхлади Александър Македонски със сладоледче, робите били организирани в специална верига и тичешком си предавали буци лед от планините.

Продължението чете в Div.bg.

Водещи

Най-четени